Het maken van content. Je komt er als ondernemer niet meer onderuit. Instagram, Facebook, LinkedIn, het maken van blogs. Er zijn talloze manieren om online in contact te komen met jouw klanten. Maar daarvoor heb je wel 1 ding nodig: inspiratie en laat dat nou net iets zijn wat veel ondernemers lastig vinden om te bedenken.
In deze blog deel ik een stappenplan waardoor je nooit meer zonder inspiratie komt te zitten.
Deze blog liever als podcast beluisteren? Klik op de aflevering hieronder.
Voordat we beginnen:
De problemen die je ervaart op het gebied van content creatie zijn gemakkelijk op te lossen als jij je eigen creatieve proces beter leert begrijpen. Vind jij het fijn om volgens een stappenplan te werken? Neem de stappen dan stuk voor stuk over. Vind jij het fijner om volgens je eigen manier te werken en zie je deze podcast als een manier hoe het ook zou kunnen? Helemaal goed!
Mensen gaan aan op jou. Op de dingen die je zegt. Op de manier HOE je dingen zegt. Als jij je nu in 100 bochten gaat wringen omdat ik zeg dat dit een fijne manier is, dan snap je het al: dan gaat het niet werken. Pak de dingen aan die jou aanspreken en experimenteer hier ook mee.
Het hoeft niet allemaal tegelijkertijd
Vaak gaat het maken van content mis doordat we denken dat we altijd maar alles tegelijk moeten doen. Het bedenken van een onderwerp. Het schrijven van teksten. Het kiezen van de foto. Eigenlijk moet het bedenken, creëren en plaatsen van posts allemaal in 1 keer. Dit zou betekenen dat je eigenlijk altijd maar inspiratie moet hebben en zin en tijd moet hebben om altijd nieuwe ideeën uit te werken.
Maar jij en ik weten dat de realiteit anders is. Dat je niet altijd in een inspiratieflow zit. Dat je niet altijd zin hebt om aan de slag te gaan.
Als je het contentcreatie proces los van elkaar gaat koppelen, merk je dat je je tijd effectiever gaat benutten en krijg je meer plezier in het maken van content.

Stap 1: inspiratie opdoen
Het proces begint met inspiratie op doen. En dit kan je letterlijk overal doen. Verzamel alle ideeën, teksten, foto’s, quote wat jouw aandacht trekt op één plek. Dat kan iets zijn wat je op Instagram tegen komt, maar ook wat je hoort van een moeder zaterdag op het voetbalveld. Bij deze stap denk je nog niet na over de vorm, je doelgroep of de rest van je strategie. Dit komt later pas.
Wat ik eigenlijk altijd aanraad aan klanten is het maken van een WhatsApp groep om alle inspiratie te verzamelen. Zelf heb ik een WhatsApp groep met mezelf waarin ik al deze dingen in opsla. Mijn mobiel heb ik namelijk altijd bij me en dat voorkomt dat ik straks 100 notitieboekjes heb waar allerlei dingen in staan.
Je merkt dat deze stap op den duur een gewoonte wordt. Handig, want je hebt straks een document vol met ideeën.
Stap 2: creatieve chaos
Deze stap is een verlengde van stap 2. Bij deze stap ga je in een creatieve setting zitten en ga je verder brainstormen over de onderwerpen die je bij stap 1 hebt bedacht. De vraag die je jezelf bij deze stap stelt: Is dit onderwerp relevant voor mijn business?
Zo ja, dan ga je verder aan de slag met het bedenken van invalshoeken, het schrijven van titels, visuals uitwerken. Het verder uitwerken van de beschrijving laat je nog even voor wat het is. Laat je creativiteit hier de vrije loop gaan.
Fase 1 en 2 kan je zien als 2 creatieve fases waarin je je niet laat remmen door andere omstandigheden. Pak deze fases op wanneer jij het gevoel hebt dat je “aan” staat en in de juiste energie zit.

Fase 3 en 4 pak je op een ander moment op. Dit kan zijn een uur nadat je in de creatieve fase zat of een aantal dagen er na. Als er maar een break tussen zit, zodat je letterlijk even kan schakelen tussen de creatieve fase en de strategische fase.
Stap 3: het eindproduct maken
Bij deze stap ga je concreet worden. Kies een aantal specifieke ideeën uit stap 1 en 2 uit en ga deze uitwerken tot complete posts. Van caption tot het definitief kiezen van de juiste foto/ visual. Je gaat in creatie modus.
Je werkt hier niet meer vanuit inspiratie, maar vanuit informatie en stelt jezelf vragen als:
- Welke woorden passen wel/ niet bij de doelgroep?
- Wat is een strategische zin om mee te openen?
- Tot welke actie zet ik mijn volgers?
Stap 4: evalueren en posten
In deze laatste stap ga je de strenge juf in je naar boven halen. Je checkt de spelling, kijkt of de post volledig is en of deze past bij je strategie. Goedgekeurd? Dan kan je ervoor kiezen om hem handmatig te plaatsen of in te plannen via bijvoorbeeld Later. Persoonlijk maak ik direct +/- 6 posts en als ik deze heb gecontroleerd, plaats ik deze in een werkdocument. Zodra ik wil posten, pak ik ze hieruit. Probeer en kijk wat voor jou fijn is.
Door dit stappenplan toe te passen, kom je vrijwel nooit meer zonder contentideeën te zitten. Vooral niet omdat stap 1 en 2 al snel een gewoonte worden, waardoor je altijd voor loopt op je planning. Consistent posten op Instagram wordt hierdoor een stuk gemakkelijker.
Nog een laatste tip: wees niet te streng voor jezelf. Vaak willen we graag alles in 1 keer goed doen, maar het creeëren van goede posts is iets wat je mag leren. Heb vertrouwen en maak het ook niet te moeilijk voor jezelf. Daar wordt niemand bij van!
Zo, kun jij nu aan de slag met het creëren van content?
Ik hoop dat ik je handvatten heb kunnen geven om jouw proces rondom content creatie te verbeteren en nooit meer zonder contentideeën te zitten. Loop je alsnog vast in welke praktische en strategische stappen je nu moet zetten voor jouw droombedrijf? Plan dan ook eens een Business Bakkie!